Úvod Novinky Tipy z programu
Naučte sa, ako užitočne využijete prebytočné mladé stromčeky v záhrade
Naučte sa, ako užitočne využijete prebytočné mladé stromčeky v záhrade

Naučte sa, ako užitočne využijete prebytočné mladé stromčeky v záhrade

 Máte starý ovocný sad a veľa mladých stromčekov pod slivkami? Vieme na čo ich využiť.

Do Farmárskej revue napísala diváčka, ktorá zdedila starú ovocnú záhradu.

Odrody rezistentné voči šárke

Všimla si pod starými slivkami veľa mladých stromčekov. Čo s nimi? Vyklčovať? Alebo sa ešte dajú využiť? Ovocinársky expert Ľudovít Vašš má jednoduchú radu: „Nevyrúbte celú záhradu. Stáva sa to často, ak zostarne sad, že z koreňových výmlatkov nám narastú mladé stromčeky. Zmeníme ich na mladú marhuľu preštepením."

stromy-Stanislav-Háber-RTVS.

Ich presádzanie alebo rozširovanie expert neodporúča, lebo „ak ide o slivku domácu, tá má v sebe virus šárky a takto šárku rozšírime, úroda nebude kvalitná“. Dobré bude, ak ponecháme v záhrade najkrajšie výmlatky, lebo staré stromy dávajú do výmlatkov „svoju stratégiu viac ako do plodnosti“.

Preto tieto kvalitné výmlatky je určite lepšie preštepiť, než vyrezať a vyrúbať: „Preštepíme ich marhuľami, slivkami, broskyňami alebo dokonca zaočkoval by som ich takými odrodami, ktoré sú rezistentné alebo tolerantné voči šárke.“

V zemiaku alebo v repe

Kvalitné odrody vo forme vrúbľov prenesieme zapichnuté „v zemiaku alebo v repe, aby svojou prirodzenou vodou udržali vrúble čerstvé“.

stromy-vrúbľovanie-Stanislav-Háber-RTVS

Potom už ovocinársky expert v rýchlom slede ukázal, ako vrúbel zrezať na jazýček, orezať na 4-5 očiek púčikov, rovnako hrubý podpník tiež podobne zrezať, urobiť v ňom jazýček ako aj vo vrúbli, priložiť, jazýčkami zachytiť a omotať gumičkou: „Vrch sa ošetrí voskom a zo starých sliviek máme mladé marhule.“

Celý postup aj s obrazom nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

RTVS online:

A Ľudovít Vašš poradil aj v ďalšej časti Farmárskej revue, že po roku nový očkovaný výhonok orežeme až na jar, „lebo keby sme tak urobili na jeseň, cez zimu by výhonok uschol“. A rez treba hneď zavoskovať, aby neunikli šťavy vyschnutím. Je nutné sledovať, aby „pôvodný podpník neobrástol nový štep,“ čiže je s tým veľa práce.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia